Alegerea unui scaun de birou pentru spatiul de lucru de acasa este o sarcina presarata cu tot felul de capcane.
Unii se gandesc ca un scaun nu reprezinta mai mult decat un loc de asezat si prefera sa foloseasca un scaun de dining atunci cand lucreaza la computer. Altii se lasa atrasi de confortul promis de un scaun directorial, uitand ca acest tip de scaune de birou nu sunt create pentru oameni care folosesc tastatura opt, noua ore zilnic. Cativa, constransi de lipsa spatiului, se gandesc ca un scaun pliant este ideal; cand nu il folosesc, il pot ascunde imediat dupa un dulap sau intr-o debara.
Set scaun si taburet Marry Check
Oamenii din exemplele de mai sus isi vor da seama abia mai tarziu ca nu au facut deloc cea mai buna alegere. Mai exact, isi vor da seama de acest lucru atunci cand se vor plange de oboseala musculara, dureri de spate, umeri sau ceafa.
Ca sa nu pici si tu intr-o astfel de capcana, ti-am pregatit un articol util despre cum sa alegi un scaun de birou ergonomic care sa-ti ofere confortul necesar in timp ce lucrezi de acasa. Inainte de a vorbi, totusi, despre criteriile alegerii scaunului, trebuie sa stabilim concret ce inseamna o postura corecta a corpului.
Pozitia corecta pe scaunul de birou
Masa Oslo S
Verifica mintal reperele de mai jos de fiecare data cand te asezi pe scaun, ca sa te asiguri ca postura corecta va deveni o obisnuinta.
Talpile ating podeaua sau un suport pentru picioare.
Genunchii sunt flexati la 90 de grade si se afla fie la acelasi nivel cu soldurile, fie putin mai jos.
Curbura naturala a coloanei vertebrale este pastrata fie prin designul spatarului scaunului, fie cu ajutorul unei perne pentru suport lombar.
Umerii sunt relaxati, usor trasi inapoi.
Antebratele sunt asezate paralel cu podeaua.
Coatele sunt flexate la 90 de grade.
Tastatura si mouse-ul trebuie sa fie amplasate in asa fel incat pentru utilizarea acestora sa nu fie necesara intinderea coatelor.
Spatele este sprijinit de speteaza scaunului.
Tipuri de scaune de birou in functie de dotari
Exista trei tipuri principale de scaune pentru birou: scaune neajustabile, scaune partial ajustabile si scaune complet ajustabile.
Scaune de birou neajustabile
De obicei, aceste scaune au un design deosebit de atractiv si pot fi usor integrate in diverse decoruri. Nu au, insa, niciun fel de mobilitate si nici vreun mecanism ajustabil. Modele de scaune de birou fixe sunt recomandate a fi folosite doar pe durate scurte de timp.
Scaune de birou partial ajustabile
Asa cum sugereaza si denumirea, scaunele de birou partial ajustabile au mai multe dotari decat cele din prima categorie. Poti gasi modele de scaune rotative, cu inaltime ajustabila si, eventual, cu spatar mobil, ce poate fi blocat in diverse unghiuri de inclinare si a carui inaltime este, de asemenea, ajustabila. Aceasta categorie de scaune este functionala, accesibila si ofera suficiente optiuni de reglare a pozitiei, in asa fel incat sa poti beneficia de o pozitie corecta chiar si pentru perioade mai lungi de timp.
Sfat: Alege un scaun cu un suport cu cinci roti pivotante, pentru mai multa stabilitate (cele cu patru roti se pot rasturna mult mai usor).
Scaune de birou complet ajustabile
Birou Matthew White
Cand achizitionezi un scaun de birou, fii atent la numarul de manete de sub sezut. Cu cat are mai multe manete, cu atat este mai probabil sa faca parte din categoria scaunelor ergonomice complet ajustabile, carora le poti regla:
Inaltimea sezutului, a spatarului si a cotierelor
Gradul de inclinare a scaunului
Gradul de inclinare a spatarului
Adancimea sezutului
Un astfel de scaun iti usureaza pastrarea unei pozitii neutre a corpului chiar si atunci cand petreci foarte mult timp la birou, diminuand durerile si senzatia de oboseala de la sfarsitul zilei. Exista si modele care dispun de o functie de masaj.
Tipuri de scaune de birou in functie de materiale
Cel de-al doilea criteriu important in alegerea scaunelor pentru birou il reprezinta materialele din care sunt confectionate. Vrei ca scaunul sa fie cat mai rezistent, durabil si sa-ti ofere confort, chiar si in lunile calde de vara.
Scaun de birou din mesh – Mesh-ul este o tesatura sintetica rezistenta, asemanatoare plasei, care asigura o ventilare optima. Este o optiune potrivita daca petreci mult timp pe scaun si preferi unul care se intretine usor.
Scaun de birou din piele (naturala sau ecologica) – Scaunele de birou din piele sunt rezistente, au un aspect elegant si sunt ideale intr-un birou de lucru formal. Totusi, acestea nu trebuie tinute in dreptul razelor soarelui si este indicat sa acorzi o atentie sporita intretinerii tapiteriei. Verifica si cusaturile tapiteriei pentru a te asigura ca nu se vor desface.
Scaun de birou din material textil (bumbac sau fibre sintetice) – Pe langa faptul ca sunt destul de usor de curatat, tapiteriile din material textil sunt disponibile intr-o varietate de culori. Totusi, acestea au doua dezavantaje majore: nu sunt atat de rezistente in timp ca tapiteriile din mesh sau piele si nu asigura o ventilatie optima.
Birou Mona
Un scaun ergonomic este elementul esential din biroul tau de acasa, asa ca verifica-i atent caracteristicile inainte de a-l achizitiona. Nu ai nevoie de un scaun de birou directorial complet ajustabil daca il vei folosi doar doua, trei ore la sfarsitul saptamanii, dar nici nu te poti astepta la o sanatate buna daca stai zilnic mai mult de opt ore pe un scaun de birou fix, oricat de sofisticat i-ar fi aspectul.
Tu stii cel mai bine care iti sunt nevoile, asa ca urmeaza recomandarile de mai sus si fa o investitie buna pentru sanatatea si randamentul tau.