Autor: Alexandra Mirica | Publicat pe 12.12.2019, actualizat la 16.12.2019, in Casa si gradina
Scaunul de birou este un element important care poate influenta in mod direct eficienta si calitatea muncii.
Te doare spatele si gatul dupa cateva ore de stat in scaunul de birou? Iata cum sa alegi cel mai bun scaun de birou care sa te ajute sa ai o pozitie corecta la birou, sa fie confortabil si sa iti ofere sustinerea de care ai nevoie pentru a elimina durerile de spate si de gat.
Omul modern prin prisma jobului petrece minim 160 de ore (aproape 7 zile full) intr-o luna pe un scaun de birou (fara ore suplimentare etc), de aceea specialistii si consultantii in domeniu au facut studii si teste pe parcursul ultimilor ani, analize care sa ajute la fabricarea unor scaune de birou sanatoase si confortabile.
Desi pe piata exista o gama variata de scaune de birou, nu toate ofera sustinerea necesara pentru a sta confortabil la birou o zi intreaga. Lipsa suportului sau ergonomiei scaunul de birou au ca efect dureri si amorteli care se pot croniciza.
Din fericire, exista si variante sanatoase care pot satisface nevoile atunci cand vine vorba de confort, usurinta in folosire si aspect.
Pozitia adoptata in timpul lucrului isi pune amprenta pe postura utilizatorului. Un scaun nepotrivit poate fi sursa unor dureri de spate accentuate sau chiar a deformarii coloanei. Coloana vertebrala este cea mai afectata, de pozitia incorecta, iar consecintele sunt dintre cele mai grave si greu de vindecat.
De ce este importanta mentinerea unei pozitii corecte la birou
Durerile de spate, intalnite inainte preponderent la persoanele in varsta, sunt in prezent tot mai frecvente la persoanele tinere. Hernia de disc si spondiloza, afectiuni greu de tratat si care dau dureri extrem de mari au devenit tot mai intalnite la persoane tinere, iar incidenta crescuta este cauzata de lucrul prelungit la birou, de sedentarism, dar si de utilizarea unui scaun care obliga sederea intr-o pozitie incorecta.
Coloana vertebrala joaca un rol important acesta este prima afectata din cauza unei pozitii incorecte, iar stilul de viata al omului modern a inrautatit in mod special sanatatea acestui element atat de important. Un om petrece aproape jumatate din viata la serviciu, asa ca pozitia corecta la birou e la fel de importanta pentru sanatatea noastra ca orice alt aspect care impacteaza viata.
Care este pozitia corecta la birou
Pozitia corecta la birou trebuie sa fie una comoda, in care spatele se lasa pe spatarul scaunului, mainile sunt sprijinite pe birou si corpul nu se apleaca in fata pentru a lucra.
Pozitia corecta la birou depinde in mare masura de scaunul de birou, de folosirea unui suport lombar la nivelul scaunului, cat si de posibilitatea de a regla inaltimea, astfel incat sa fie perfect adaptat nevoilor utilizatorului. Chiar daca se adopta o pozitie corecta si scaunul confera o postura corecta, nu trebuie uitat de pauzele la fiecare ora.
Verifica mintal reperele de mai jos de fiecare data cand te asezi pe scaun, ca sa te asiguri ca postura corecta va deveni o obisnuinta.
Talpile ating podeaua sau un suport pentru picioare.
Genunchii sunt flexati la 90 de grade si se afla fie la acelasi nivel cu soldurile, fie putin mai jos.
Curbura naturala a coloanei vertebrale este pastrata fie prin designul spatarului scaunului, fie cu ajutorul unei perne pentru suport lombar
Umerii sunt relaxati, usor trasi inapoi.
Antebratele sunt asezate paralel cu podeaua.
Coatele sunt flexate la 90 de grade.
Spatele este sprijinit de speteaza scaunului.
Cum alegi un scaun ergonomic pentru birou
Alegerea unui scaun potrivit de birou trebuie sa aiba la baza trei lucruri esentiale: mecanismul, ergonomia și materialele de constructie.
Mecanismul
Din punct de vedere mecanic, scaunele ergonomie sunt dotate cu versiuni de mecanism care difera din punct de vedere al complexitatii si pretului. Modelele de top folosesc angrenaje inteligente pentru controlul independent sau simultan al inclinarii.
Mecanismul de baza, comun pentru cele mai multe dintre scaune ergonomice, permite doar ajustarea pe verticala, rotirea si inclinarea spatarului, acesta din urma putand sa fie blocat sau nu intr-o anumita pozitie. Acest scaun este un model de baza care nu ofera prea multe, dar se gaseste la un pret avantajos.
Mecanismul inclinabil permite lasarea pe spate concomitenta a sezutului si a spatarului, in timp ce genunchii raman la aceeasi inaltime. Din cauza modului de utilizare, acest scaun nu prea ofera spatar ajustabil.
Scaunul de acest tip ofera un confort superior deoarece permite schimbarea pozitiei in timpul lucrului si relaxarea zonelor supuse stresului precum cea lombara si cea a gambelor.
Mecanismul sincronizat este o optiune populara, folosit in general pentru gamele medii si superioare de scaune. La fel ca in cazul mecanismului inclinabil, atat sezutul cat si spatarul se lasa pe spate, insa acestea folosesc mecanisme separate care lucreaza impreuna. Astfel, pentru fiecare doua grade de inclinare pe spate a spatarului, si sezutul se va lasa in aceeasi directie cu un grad.
Mecanismul multifunctional ofera o libertate deplina de ajustare a pozitiei, sezutul si spatarul putand fi inclinate si blocate independent in pozitia dorita. Solutia este abordata de catre toti producatorii, insa complexitatea ei face ca modelele ieftine sa aiba o perioada de viata destul de mica.
Ergonomia
In functie de tipul de scaun ales, ergonomia ofera mai multe sau mai putine optiuni de ajustare care vor permite adaptarea la corpul utilizatorului. Pentru a gasi scaunul ideal, tine cont de urmatoarele criterii:
Spatarul
Spararul scaunului trebuie sa se poata lasa controlat pe spate. Acesta trebuie sa aiba o forma ergonomica cu un suport bun atat pentru spate cat si pentru zona lombara. In cazul in care se prefera o pzitie lasata pe spate in timpul lucrului tine cont de forma si ajustarile pernei pentru ceafa deoarece aceasta permit relaxarea muschilor gatului.
Bratele
Bratele scaunului de birou trebuie sa se poata ajusta atat in inaltime cat si lateral, oferind astfel un sprijin confortabil pentru cotul bratului utilizatorului. Aceasta ajustare este importanta deoarece, in combinatie cu un mouse si o tastatura ergonomica, permite gasirea unei pozitii care sa minimizeze cat mai mult sindromul de tunel carpian, care afecteaza multe persoane care lucreaza la calculator pe perioade lungi repetate.
Sezutul
Sezutul scaunului trebuie sa se poata ajusta astfel incat zona lombara sa faca un contact perfect cu spatarul, dar genunchii sa fie inca departati de marginea frontala a pernei pentru sezut. Un scaun cu o zona pentru sezut prea mare il va face pe utilizator sa stea prea in fata, negand astfel toate avantajele unui spatar ergonomic, in timp ce una prea mica va fi incomoda deoarece picioarele vor atarna in loc sa fie asezate.
Piciorul
Piciorul scaunului trebuie sa aiba un piston cu o cursa lunga, astfel incat utilizatorul sa poata ajusta pozitia pentru a gasi pozitia ideala in care genunchii sa fie flexati la 90 de grade. In acest caz, un scaun prea jos va modifica pozitia zonei inferioare a coloanei, in timp ce un scaun prea inalt va pune presiune pe partea inferioara a gambelor.
Materialele de constructie
Un scaun bun va avea o constructie bine gandita care imbina tapiteria de calitate cu structura rezistenta.
Tapiteria
Pielea naturala este recomandata doar daca in camera exista o temperatura optima constanta. In caz contrar, aceasta va absorbi transpiratia, se va lipi de piele ai se va pata, necesitand o curatare chimica speciala la intervale regulate de timp.
Pielea sintetica trebuie evitata deoarece, chiar si in cazul in care este de buna calitate si va rezista in timp, va avea tendinta sa se lipeasca de haine sub actiunea transpiratiei. Materialele inferioare precum vinilinul sunt complet nerecomandate deoarece se lipesc de pielea transpirata si se uzeaza foarte repede.
Cea mai buna alegere raman materialele textile. Un scaun de birou ergonomic de buna calitate va folosi mai multe straturi de material, unul exterior care permite pielii sa respire si unul interior rezistent, hidrofug si hipoalergic. Este recomandata alegerea modelelor cu spatar de tip plasa, insa aceasta optiune nu este disponibila tot atat de des pe cat se doreste.
Pernele de sub material trebuie sa fie facute din spuma poliuretanica hidrofoba pentru a evita imbibarea lor cu transpiratie si mirosuri neplacute, iar spuma cu memorie este o optiune demna de luat in seama in special pentru zona lombara si a capului.
Structura de rezistenta
Structura de rezistenta a unui scaun de birou este realizata in general din materialele plastice rezistent precum policarbonatul sau polipropilena armate in zonele esentiale cu metal.
In cazul in care scaunul are rotile, nu uita sa alegi modelele cu picioare cauciucate moi care nu zgarie parchetul sau cu roti care pot fi usor inlocuite cu modele superioare.
Alte dotari utile
Suportul pentru picioare
Suportul de picioare nu este o dotare asa de des intalnita. Aceasta vine in doua implementari, uneori fuzionate pentru un maximum de confort. Prima, cea cu suport pentru talpi, permite obtinerea unei pozitionari corecte in cazul in care ai o statura mica, un birou prea inalt sau ambele. Cea de-a doua ofera suport pentru gambe atunci cand se sta pe spate, si ajuta la relaxarea mușchilor picioarelor.
Suportul pentru laptop sau tastatura
Suportul pentru laptop sau tastatura are forma unei tavi pliabile, ce permite asezarea laptopului mai aproape de corp și abordarea unei pozitii de relaxare sau schimbarea pozitiei de lucru prin tragerea mai aproape a tastaturii, eventual si a mouse-ului.
Tipuri de scaune de birou in functie de dotari
Scaune de birou neajustabile
Scaunele de birou neajustabil au un design deosebit de atractiv si pot fi usor integrate in diverse decoruri. Nu au, insa, niciun fel de mobilitate si nici vreun mecanism ajustabil. Modelele de scaune de birou fixe sunt recomandate a fi folosite doar pe durate scurte de timp.
Scaune de birou partial ajustabile
Scaunele de birou partial ajustabile au mai multe dotari decat cele fixe. Pe piata se gasesc scaune rotative, cu inaltime ajustabila si, eventual, cu spatar mobil, ce poate fi blocat in diverse unghiuri de inclinare si a carui inaltime este, de asemenea, ajustabila. Aceasta categorie de scaune este functionala, accesibila si ofera suficiente optiuni de reglare a pozitiei, in asa fel incat sa poti beneficia de o pozitie corecta chiar si pentru perioade mai lungi de timp.
Sfat
Alege un scaun cu un suport cu cinci roti pivotante, pentru mai multa stabilitate (cele cu patru roti se pot rasturna mult mai usor).
Scaune de birou complet ajustabile
Scaunele de birou complet ajustabile permit reglarea:
Inaltimii sezutului, a spatarului si a cotierelor
Gradului de inclinare a scaunului
Gradului de inclinare a spatarului
Adancimii sezutului
Un astfel de scaun usureaza pastrarea unei pozitii neutre a corpului chiar si atunci cand se petrece mult timp la birou, diminuand durerile si senzatia de oboseala de la sfarsitul zilei. Exista si modele care dispun de o functie de masaj.
Tipuri de scaune de birou in functie de material
Cel de-al doilea criteriu important in alegerea scaunelor pentru birou il reprezinta materialele din care sunt confectionate. Vrei ca scaunul sa fie cat mai rezistent, durabil si sa-ti ofere confort, chiar si in lunile calde de vara.
Scaun de birou din mesh – Mesh-ul este o tesatura sintetica rezistenta, asemanatoare plasei, care asigura o ventilare optima. Este o optiune potrivita daca se petrece mult timp pe scaun.
Scaun de birou din piele (naturala sau ecologica) – Scaunele de birou din piele sunt rezistente, au un aspect elegant si sunt ideale intr-un birou de lucru formal. Totusi, acestea nu trebuie tinute in dreptul razelor soarelui si este indicat sa acorzi o atentie sporita intretinerii tapiteriei. Verifica si cusaturile tapiteriei pentru a te asigura ca nu se vor desface.
Scaun de birou din material textil (bumbac sau fibre sintetice) – Pe langa faptul ca sunt destul de usor de curatat, tapiteriile din material textil sunt disponibile intr-o varietate de culori. Totusi, acestea au doua dezavantaje majore: nu sunt atat de rezistente in timp ca tapiteriile din mesh sau piele si nu asigura o ventilatie optima.
Intretinere scaun de birou
Un scaun ergonomic este elementul esential din biroul de acasa, asa ca verifica atent caracteristicile inainte de achizitionare. Nu ai nevoie de un scaun de birou directorial complet ajustabil daca il vei folosi doar doua, trei ore la sfarsitul saptamanii, dar nici nu te poti astepta la o sanatate buna daca stai zilnic mai mult de opt ore pe un scaun de birou fix, oricat de sofisticat i-ar fi aspectul.
Tu stii cel mai bine de ce ai nevoie, asa ca urmeaza recomandarile de mai sus si alege cea mai buna investitie pentru sanatatea si randamentul tau.
Cum alegi cel mai bun scaun de birou pentru copii
Indiferent de varsta, un scaun de birou frumos, adaptat nevoilor copilului este esential.
De ce sa tii cont cand alegi scaunul de birou pentru copil?
Copilul tau petrece multe ore stand pe scaun la birou, fie ca isi face temele, fie ca se joaca la calculator sau poate cu alte device-uri, de aceea alegerea scaunului este importanta:
pentru a asigura o pozitie corecta a corpului
pentru a sustine corect coloana vertebral
pentru a pastra o distanta corecta fata de ecran
pentru ca acesta sa se poata simti relaxat pentru o concentrare maxima.
De ce sa alegi un scaun ergonomic
Copiii au nevoi diferite, necesita o atentie si o grija deosebita pentru a putea creste si a se dezvolta armonios.
Un scaun bun trebuie sa fie special proiectat pentru a sustine corect greutatea corpului, oferind suport lombar, reglaj personalizat al inaltimii si unghiului de inclinare ideal. Scaunul ergonomic este perfect adaptabil formei corpului, iar acest lucru ii va face copilului munca si joaca mai confortabile.
Cele mai semnificative caracteristici ale unui scaun de birou pentru copii
Ajustarea inaltimii, a cotierelor si a spatarului
Ajustarea inaltimii, a spatarului si a cotierelor ajuta semnificativ la asigurarea unei pozitii corecte.
Pozitia corecta pentru cel mic trebuie sa ii sustina soldurile la aceeasi inaltime cu genunchii, iar picioarele sa atinga podeaua. Aproape toate scaunele de birou disponibile pe piata, au o inaltime reglabila fata de podea, cu o distanta minima de 40 de centimetri si una maxima de 54 de centimetri.
Ajustarea spatarului este foarte importanta, practic acesta trebuie sa ofere suportul total al coloanei vertebrale celui mic. In general scaunele care ofera suport lombar ajustabil sunt ceva mai scumpe, insa trebuie sa ai in vedere faptul ca achizitionarea unui scaun perfect este o investitie pe termen lung in sanatatea micutului tau.
Materialul folosit pentru tapiterie
Pentru scaunele de birou pentru copii se recomanda materiale de calitate, nontoxice si care sa sustina confortul, gen materiale textile sau chiar pielea naturala. Avantajul unui scaun din piele este faptul ca se curata mult mai usor, si mentine o temperatura optima corpului. Scaunele din piele artificiala nu se recomanda, intrucat se deterioreaza rapid si nu permit pielii sa respire.
Foarte corecte sunt modelele al caror spatar este din material perforat prin care sa „respire” spatele, mai ales pentru copiii care isi petrec mult timp pe scaun, la birou, facandu-si temele sau jucandu-se. Modelele mai atractive, in culori vesele, cu detalii precum personaje de poveste sau desene animate, vor face momentele petrecute la birou mai placute.
Greutatea maxima suportata
Greutatea maxima suportata, de multe ori este ignorata, ceea ce poate duce la uzura fizica rapida sau chiar stricarea pistonului, prin comprimarea sa in cazul in care greutatea maxima suportata este depasita de cea a copilului.