În timp, problemele de tensiune arterială neindentificate sau netratate corespunzător pot duce la slăbirea și deteriorarea vaselor de sânge. O tensiune arterială ridicată (hipertensiune) crește riscul de boli de inimă și accidente vasculare cerebrale, acestea fiind în topul celor mai frecvente cauze de deces în Statele Unite ale Americii.
Problemele cardiovasculare și de tensiune arterială pot fi gestionate prin monitorizarea atentă de către medic sau chiar acasă. Tensiometrele digitale automate reprezintă cea mai bună și eficientă soluție de monitorizare regulată a tensiunii arteriale la domiciliu. Sunt ușor de folosit și nu necesită prezența unui medic.
Tensiunea arterială este presiunea exercitată de sânge pe pereții vaselor sanguine. Măsurarea tensiunii arteriale este raportată ca două numere, ce reprezintă tensiunea sistolică și diastolică. Tensiunea sistolică este numărul mai mare și reprezintă presiunea exercită asupra vaselor la contractarea inimii. Valoarea ssitolică este mai mare, pentru că atunci când inima se contractă fluxul sanguin este mai mare.
La adulții sănătoși, tensiunea sistolică este mai mare decât cea diastolică. Valoarea tensiunii diastolice este mai mică, pentru că reprezintă tensiunea arterială atunci când inima este relaxată. În acest caz, sângele nu este împins prin vase, deci ca urmare tensiunea diastolică este mai mică.
Tipuri de tensiometre
Tensiunea arterială poate fi măsurată manual sau prin utilizarea unui tensiometru digital automat. Ambele metode folosesc o manșetă specială, care se poziționează pe mână și se umflă pentru a întrerupe temporar fluxul de sânge. Manșeta este eliberată lent și este observat momentul în care sângele începe să curgă. Se citește presiunea sistolică.
În cazul măsurătorilor manuale, stetoscopul este utilizat de personal medical pentru a auzi întoarcerea fluxului sanguin. Momentul în care se aude acest impuls, se citește presiunea pe un manometru. În cazul utilizării unui tensiometru digital automat, există un senzor (oscilometru), care detectează revenirea fluxului sanguin. Tensiunea diastolică se citește atunci când fluxul de sânge trece de la un flux intermitent la un flux continu. Ambele valori sunt afișate pe ecranul tensiometrului.
Utilizarea corectă a tensiometrului
Dacă doriți să folosiți un tensiometru automat pentru a vă monitoriza tensiunea arterială, trebuie să știți că există câteva reguli importante, ce trebuie respectate pentru a vă asigura că valorile măsurate sunt corecte. Cel mai important lucru este poziționarea corectă a manșetei gonflabile. Aceasta trebuie poziționată corect, conform manualului de utilizare și trebuie să fie strânsă pe mână. Nu trebuie să stea lejer, dar nici nu trebuie să alunece ușor pe braț. Există diferite dimensiuni pentru a acomoda diferite nevoi și fiziologii.
În timpul măsurătorii, trebuie să stați pe scaun, cu mâna ridicată la nivelul inimii, iar cotul puțin flexat. Dacă nu sunteți încrezători în valorile afișate de tensiometrul digital, puteți încerca să comparați rezultatele acestuia cu valorile măsurate de medic prin metoda clasică. Astfel, veți determina eventualele greșeli în utilizare și vă puteți asigura că veți folosi tensiometrul digital în mod corect.
Monitorizarea regulată a tensiunii arteriale
În plus față de controalele medicale periodice, Asociația Americană pentru Sănătatea Inimii (American Heart Association) recomandă monitorizarea la domiciliu în cazul persoanelor cu probleme cardiovasculare. În cazul unui diagnostic de hipertensiune arterială sau în cazul în care doctorul consideră că există riscuri de apariție a hipertensiunii arteriale, atunci monitorizarea regulată la domiciliu este recomandată. Diagnosticul hipertensiunii arteriale nu se face niciodată pe o singură măsuratoare, fiind necesară înregistrarea tensiunii arteriale în momente diferite ale zilei. Astfel, doctorul specialist paote urmări evoluția tensiunii arteriale de-a lungul zilei sau chair pe parcursul unui interval mai lung, pentru a determina dacă este nevoie de tratament medical.
Alte aspecte de considerat
Hipertensiunea este o afecțiune frecventă, cu care se luptă milioane de oameni din toată lumea. Bineînțeles, prevenirea este cea mai eficientă modalitate de evitare a problemelor, prin adoptarea unui stil de viață sănătos, despre care puteți citi mai multe și pe Dacă ați fost deja diagnosticați cu hipertensiune arterială, nu trebuie să vă demoralizați, ci trebuie să vă monitorizați cu atenție starea de sănătate și să faceți mici schimbări ale stilului de viață, care vor preveni eventualele complicații nedorite.
Asociația Americană pentru Sănătatea Inimii definește hipertensiunea arterială prin valori mai mari de 140mmHG ale tensiunii sistolice și valori peste 90 ale presiunii diastolice. Dacă folosiți deja un tensiometru și obțineți în mod regulat valori ridicate, precum cele precizate anterior, ar fi indicat să cereți cât mai repede părerea unui medic specialist cardiolog. De asemenea, dacă știți că suferiți de hipertensiune sau alte afecțiuni cardiovasculare, nu întrerupeți tratamentul medicamentos recomandat, fără recomandarea doctorului.