Deschiderea unui salon de înfrumusețare necesită nu numai un plan de afaceri bun, ci și o estimare a costurilor, pregătită cu atenție, pentru a evita surprizele financiare. În timpul pregătirilor, este ușor să treceți cu vederea unele dintre costurile asociate echipării complete a salonului. Accesoriile precum pensulele pentru aplicarea măștilor, îmbrăcămintea de unică folosință sau prosoapele de hârtie sunt uneori neglijate, nefiind incluse în inventarul estimativ al cheltuielilor, deși ele pot crește semnificativ costul final al pregătirii pentru deschidere.
1. Mobilier de bază
Atunci când echipați un salon de înfrumusețare, vă gândiți de obicei la achiziționarea echipamentelor necesare pentru realizarea tratamentelor și tratați mobilierul ca pe o problemă secundară. Aceasta este o greșeală. Mobilierul adecvat, nu numai că asigură comoditatea utilizării salonului, îmbunătățind experiența tratamentelor, dar are un efect și asupra percepției clientului asupra întregului salon. Prin urmare, merită să alegeți un mobilier confortabil și elegant pentru salonul dumneavoastră, care să se potrivească armonios cu designul interior general. La recepție, ar trebui să existe scaune confortabile, în care clienții să fie încântați să aștepte până la începerea tratamentelor lor. De asemenea, ar trebui să includeți un cuier pentru îmbrăcămintea exterioară, o oglindă și o masă unde puteți afișa pliante publicitare sau reviste, și unde clienții își poate așeza băutura caldă sau răcoritoare pe care le-o oferiți.
Mobilierul de bază cu care ar trebui să fie dotat un salon de înfrumusețare include: un pat cosmetic, un raft pentru produse și accesorii cosmetice, o masă de tratament și un scaun de manichiură, pedichiură și machiaj. În cazul unui salon cu o suprafață mai mică, o soluție bună va fi un fotoliu cu funcție de pliere - manual sau hidraulic. Această piesă de mobilier trebuie să fie echipată cu o tetieră reglabilă, pentru a oferi clientului un confort optim în timpul tratamentului. Atunci când alegeți o masă de tratament, merită să alegeți un model cu roți și numeroase sertare, în care să fie posibil să plasați toate materialele necesare tratamentului.
2. Dispozitive de bază
Echipamentele cosmetice de înaltă calitate garantează nu numai eficiența, ci și siguranța procedurilor efectuate. Numai dispozitivele care dețin un certificat de siguranță (certificat CE, care confirmă faptul că produsul a fost realizat în conformitate cu cerințele Uniunii Europene) ar trebui folosite într-un salon profesional. Nu ar trebui să economisim atunci când vine vorba de dispozitivele cosmetice, dacă deținem un salon profesional, însă acest lucru nu înseamnă nici că ar trebui să le cumpărăm doar pe cele mai scumpe - mulți producători oferă echipamente de foarte bună calitate, la un preț accesibil.
Atunci când deschideți un salon, aveți nevoie de dispozitive care pot fi folosite pentru cele mai solicitate tratamente pentru față și corp. În primul rând, veți avea nevoie de un laser IPL și de dispozitive pentru cavitație, micro-dermabraziune cu diamant sau corindon, peeling, mezoterapie cu micro-ace și termolifting RF. O soluție foarte bună ar fi un dispozitiv multifuncțional, care să vă permită să efectuați o diversitate de tratamente, evitând, astfel, să cumpărați mai multe dispozitive separate. Echipamentul nu este complet fără o lampă de mărire, atașată la blatul mesei sau montată pe un trepied mobil, care să vă permită să vizualizați pielea la o mărime semnificativă. Lămpile moderne de acest tip sunt echipate cu sticlă anti-reflex și o lampă fluorescentă, care emană o lumină albă, strălucitoare, fără a irita ochii.
Dacă doriți să efectuați tratamente corporale, ar trebui să echipați salonul cu dispozitive pentru modelarea corpului și cavitație, o capsulă SPA, unde radio și unde ultrasonice. În plus, vor fi utile și accesorii pentru tratamente mai puțin invazive, cum ar fi ventuzele pentru masajul chinezesc – utilizate, printre altele, pentru masajele anti-celulitice – ștampilele pe bază de plante, pentru masaj, cu un efect hrănitor, și pietrele utilizate pentru masajele relaxante. Saloanele de înfrumusețare care oferă servicii de manichiură și pedichiură ar trebui să aibă și o freză de unghii, o lampă fără umbre, o lampă UV, un absorbant de praf, un bol pentru înmuierea picioarelor (cu excepția cazului în care scaunul de tratament este echipat cu acesta), clești și pile.
3. Materiale de unică folosință
Într-un salon de înfrumusețare profesional, produsele de unică folosință trebuie aruncate după fiecare tratament. Acestea includ, printre altele, accesorii dezinfectante pentru instrumente, pungi pentru sterilizare, instrumente pentru dezinfectarea suprafețelor plane, bețișoare cu bumbac, accesorii pentru îndepărtarea cuticulelor, dischete demachiante, prosoape de hârtie, prosoape pentru spălarea feței și a corpului, benzi de epilare și folii pentru tratamente corporale. Clienților ar trebui să li se asigure, de asemenea, articole de încălțăminte și îmbrăcăminte de unică folosință (ex. bentițe sau articole de protecție), iar în baie ar trebui să aibă la dispoziție șervețele, tălpi impermeabile și hârtie igienică. Veți avea nevoie, bineînțeles, și de pungi de gunoi.
4. Materiale reutilizabile
Materialele și accesoriile reutilizabile includ cearșafuri, tunici estetice, pături, prosoape, șorțuri cosmetice, dozatoare de săpun lichid, dozatoare de prosoape de hârtie și coșuri de gunoi. Este adevărat că acestea pot transporta bacterii și microbi, însă este imposibilă evitarea utilizării acestora într-un salon de înfrumusețare. Doar măsurile de igienă corespunzătoare protejează împotriva posibilelor infecții: echipamentele care intră în contact cu pielea și pot provoca o ruptură de țesut la nivelul pielii trebuie sterilizate, iar alte ustensile ar trebui spălate și dezinfectate în mod regulat.
5. Materiale pentru tratamente
Alte elemente ale echipamentului cu care trebuie să fie dotat un salon de înfrumusețare sunt bolurile în care se prepară măștile faciale și corporale, periile sau spatulele pentru aplicarea măștilor pe față și corp, henna, fondurile de henna și pensulele pentru aplicarea lor, pensetele pentru sprâncene, tifonul steril, alcoolul salicilic și peroxidul de hidrogen. Aceste accesorii sunt uneori omise atunci când se creează o estimare a costurilor, însă ele sunt indispensabile pentru a efectua tratamente profesionale și pentru a asigura siguranța clienților și a cosmeticienelor. De asemenea, nu trebuie să uitați de îmbrăcămintea cosmetică a personalului și de mănușile de unică folosință (latex, vinil sau nitril), cu care trebuie efectuată fiecare procedură.
6. Materiale pentru sterilizare
Siguranța tratamentelor este la fel de importantă ca performanța lor profesională, motiv pentru care un salon de înfrumusețare ar trebui să îndeplinească cele mai înalte standarde sanitare. Cuvântul-cheie este sterilizarea, adică procedura care protejează clienții împotriva infecțiilor virale, bacteriene, parazitare sau fungice. Contrar dezinfectării, care distruge doar formele vegetative ale microorganismelor, procesul de sterilizare elimină toate formele de microorganisme, inclusiv sporii acestora. Pentru a menține cele mai înalte standarde de siguranță, așa-numitul proces de decontaminare, care are loc într-o zonă special amenajată în interiorul salonului, ar trebui să înceapă cu dezinfectarea instrumentelor (cel mai adesea într-un dispozitiv de curățat, cu ultrasunete, sau o baie de dezinfectare). Ulterior, instrumentele trebuie curățate cu apă curentă. Într-un loc separat, instrumentele trebuie uscate și sterilizate. În acest loc curat trebuie instalată o autoclavă, adică un dispozitiv sigilat ermetic, în care procesul de sterilizare este efectuat prin acțiunea aburului sub presiune înaltă. Aburul atinge o temperatură de 121 ° C sau 134 ° C, datorită căruia este capabil să distrugă chiar și formele vegetative ale microorganismelor - ca urmare, utilizarea unei autoclave asigură uciderea a 99,99% dintre agenții patogeni prezenți pe instrumente. Când cumpărați o autoclavă, este bine să alegeți un dispozitiv medical, care deține un certificat CE eliberat în Uniunea Europeană, având astfel o garanție de protecție împotriva infecțiilor virale.
Autoclavele perfecte pentru un salon de înfrumusețare se caracterizează printr-un design elegant, modern, potrivindu-se cu designul fiecărui salon și chiar putând reprezenta o piesă-cheie a decorului. Acestea nu ar trebui să fie prea mari, pentru a se potrivi și într-o încăpere mai mică a salonului. Autoclavele moderne sunt, de asemenea, mai ecologice, minimizând pe cât posibil cantitatea de energie electrică și apă folosite.
7. Materiale de specialitate
Verificarea legislației și respectarea recomandărilor impuse de autoritățile competente în industria înfrumusețării protejează atât clientul, cât și persoana care furnizează serviciul. Multe tratamente (inclusiv cel de terapie cu laser IPL, mezoterapie cu ace, mezoterapie cu micro-ace, micro-dermabraziune, tratamente cu ultrasunete sau unde radio) efectuate în saloanele de înfrumusețare sunt invazive și pot fi asociate cu efecte secundare neplăcute și chiar pot reprezenta un pericol pentru sănătate. Prin urmare, cosmeticianul trebuie să fie informat despre orice contraindicație a procedurii, la fel cum clientul trebuie să fie conștient de posibilele complicații. Fișa de client ar trebui să conțină informații despre starea de sănătate a persoanei supuse tratamentului, infecții, medicamente luate, boli cronice, alergii și reacția pielii la tratamentele anterioare. Un astfel de interviu îi permite cosmeticianului să aleagă terapia care se potrivește cel mai bine nevoilor clientului și care este cea mai sigură pentru el / ea. Înainte de a începe tratamentul, cosmeticianul ar trebui să-i înmâneze clientului un prospect care să prezinte tratamentul în detaliu, pas cu pas, contraindicațiile și posibilele complicații ale acestuia. După ce clientul a citit prospectul, ar trebui să semneze un consimțământ înainte de începerea tratamentului, datorită căruia salonul va fi protejat împotriva eventualelor revendicări nejustificate. La sfârșitul vizitei, este recomandat să i se ofere clientului o rețetă post-tratament, care va include îndrumări pentru îngrijirea pielii la domiciliu și recomandări pentru tratamentele ulterioare.
8. Dispozitive de specialitate, care vă vor face salonul să iasă în evidență
Tratamentele cosmetice câștigă tot mai multă popularitate. În ziua de azi, majoritatea persoanelor frecventează saloanele de înfrumusețare, pentru a-și întreține frumusețea, care reprezintă o valoare pentru stilul de viață modern.
Pentru a vă scoate salonul în evidență, merită să-l dotați cu dispozitive inovatoare pentru realizarea mai rapidă și mai eficace a tratamentelor, de ex. un echipament pentru cavitație, un dispozitiv de infuzie cu oxigen, considerat o revoluție în cosmetologie, sau un vapozon, care, pe lângă curățarea pielii, poate avea și o funcție aroma-terapeutică.
9. Muzică
Muzica face timpul de așteptare pentru tratament mult mai plăcut și îi ajută pe clienți să se relaxeze în timpul procedurii. Prin urmare, este necesară într-un salon, dar merită să ne amintim că utilizarea muzicii ambientale într-un salon poate fi reglementată de lege.
În acest sens, puteți solicita o licență de la autoritatea corespunzătoare, privind utilizarea muzicii înregistrate ca muzică de fundal în timpul tratamentelor, în sala de așteptare și recepție, precum și pentru muzica selectată pentru apelurile în așteptare. Costul licenței depinde de factori precum tipul de activitate, mărimea salonului și utilizarea muzicii în salon - taxa pentru muzica de fundal într-un salon de coafură sau de înfrumusețare poate depinde, de asemenea, de numărul de scaune și mese de tratament.
10. Elemente decorative
Nici cel mai frumos și confortabil mobilier nu va crea atmosfera confortabilă dorită de clienți, dacă decorul nu este completat de accesorii interesante. Când alegeți elementele decorative pentru salonul dumneavoastră, nu uitați că acestea trebuie să se potrivească cu designul interior general al salonului. Alegerea elementelor decorative trebuie făcută cu multă atenție, deoarece poate fi foarte ușor să exagerați și să creați un haos vizual în salon. Lumânările organice așezate în suporturi elegante pot influența atmosfera salonului și relaxa clienții în timpul tratamentelor. Cel mai bine este să alegeți versiuni inodore, deoarece nu fiecare parfum este suficient de universal pentru a atrage toți clienții. O aromă prea intensă poate provoca, de asemenea, dureri de cap, migrenă și greață.
Florile vor aduce o atmosferă unică salonului, mai ales atunci când sunt așezate în ghivece sau vaze decorative. Cu toate acestea, este mai bine să alegeți plante vii - plantele artificiale sunt într-adevăr mai sigure, deoarece nu provoacă alergii, dar pentru a-și îndeplini rolul decorativ, trebuie să fie realizate foarte profesional.
Pereții pot fi decorați cu afișe, fotografii și certificate. Certificatele, în ciuda aparențelor, reprezintă un element foarte important al salonului de înfrumusețare, deoarece confirmă profesionalismul persoanelor care efectuează tratamentele, sporind astfel sentimentul de siguranță al clienților. Ramele elegante, în care vor fi așezate certificatele, sunt și ele un element de decor suplimentar.
De asemenea, merită să ne amintim să punem un stand cu cărți de vizită și pliante publicitare în sala de așteptare - aceste materiale ar trebui să fie afișate într-un loc vizibil și ușor de obținut de către clienți.
Bibliografie: